Koolhydraatarme koekjes recept

koolhydraatarme koekjes recept

Heb jij ook wel eens zin in een koekje bij de thee? Van de week hadden mijn vriendin Melanie en ik zo´n moment, en besloten we zelf koekjes te bakken. Omdat wij beide koolhydraatarme eters zijn wilden we onze koekjes ook laag in koolhydraten houden.

Een goed alternatief voor gewoon meel is amandelmeel. Dit bevat per 100 gram meel slechts 20 gram koolhydraten. Ook gebruiken we minder suiker, waardoor de koekjes niet zo zoet zijn.

Ingrediënten van het basisdeeg (voor ongeveer 32 koolhydraatarme koekjes):

  • 200 gr amandelmeel
  • 165 gr (zachte) roomboter
  • 2 kleine eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 30 gram (riet)suiker

Toevoegingen:

  • 45 gram chocalate chips (Blokje pure chocolade 92% in kleine stukjes gehakt)
  • 30 gram geraspte kokos (ongezoet)

Bereidingswijze:

Mix alle ingrediënten voor het basisdeeg goed door elkaar. Deel het basisdeeg in twee gelijke delen. Voeg bij het ene deel de chocolate chips toe en bij het andere deel de geraspte kokos. Laat het deeg een half uurtje rusten.

koolhydraatarme koekjes recept

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol kleine balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk ter garnering nog een nootje in de balletjes en schuif de bakplaat in de oven. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten, tot de koekjes goudbruin zijn.

Verse muntthee met een koolhydraatarm koekje

Je kunt natuurlijk ook enkel het basisdeeg gebruiken om koolhydraatarme koekjes te bakken of juist kiezen voor een toevoeging naar jouw smaak, bijvoorbeeld gehakte nootjes, of gedroogd fruit. Bij gedroogd fruit wel goed op de hoeveelheid letten, aangezien er veel suiker in zit.

Om de koekjes te zoeten hebben wij hier gekozen voor rietsuiker, maar je kunt ze natuurlijk ook anders zoeten, bijvoorbeeld met honing. N.B. Als je de koolhydraten laag wilt houden, en je wilt wel een zoet koekje, zul je alternatieve zoetstoffen moeten gebruiken, bijvoorbeeld Stevia.

Gemiddeld hebben “normale” koekjes per 100 gram ongeveer 78 gram koolhydraten. De koekjes volgens dit recept hebben per 100 gram ongeveer 17 gram koolhydraten.