Misverstanden over koolhydraatarm eten

gevulde kalkoenfiletrolletjes

Er gaan nog wat misverstanden over koolhydraatarm eten de ronde. In dit blogje wil ik daarin wat helderheid verschaffen.

  • Misverstand: “Koolhydraatarm is een strikt dieet”

Koolhydraatarm eten is niet perse een “dieet”, in die zin dat je voor een bepaalde tijd volgens een strikt schema eet. Het is een manier van eten waarbij je voortdurend aanpassingen kan maken aan de hand van jouw persoonlijke smaak, leefstijl, doelen en de reacties van je lichaam. Je kunt door te experimenteren met de hoeveelheden en soorten koolhydraten proefsgewijs ondervinden wat voor jou persoonlijk goed werkt en wat niet.

  • Misverstand: “Koolhydraatarm betekent dat je geen suiker mag”

In een koolhydraatarme eetstijl is het zeker niet zo dat je absoluut geen suiker meer mag gebruiken. Wel is het handig om je bewust te zijn wanneer je suikers eet (bv. verstopte suikers in producten) en hoeveel je ervan eet. Af en toe iets eten wat suiker bevat is echt geen probleem, maar gebruik het niet de hele dag door. Door niet te veel en te vaak suiker te gebruiken geef je je lichaam meer de gelegenheid om vet te verbranden.

  • Misverstand: “Alle koolhydraten zijn slecht”

Koolhydraatarm eten betekent niet dat koolhydraten de vijand zijn en je ze ten alle tijden moet vermijden. Het is tenslotte geen koolhydraatvrij eten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen en het lichaam kan (in gezonde toestand) koolhydraten verwerken en gebruiken. Tegenwoordig echter bestaat onze voeding verhoudingsgewijs uit veel teveel koolhydraten. Veel meer dan ons lichaam efficiënt kan gebruiken, waardoor de niet verbruikte koolhydraten worden omgezet en opgeslagen als vet.

  • Misverstand: “Dan kan je niet lekker eten”

Het idee dat je niet lekker koolhydraatarm kunt eten, is te gek voor woorden. Het is misschien even omdenken, maar er is keuze genoeg uit heerlijke koolhydraatarme voeding. Verse groente, vlees, vis, noten en zaden, eieren, fruit, volle yoghurt of kwark, kaassoorten en nog veel meer. Heerlijke voeding die je op verschillende manieren kunt bereiden en combineren, en vol met vitaminen en mineralen.Misverstanden